IASI- O CALATORIE IN TIMP PRINTRE FILE DE ISTORIE
E bine sa calatoresti in toata lumea si sa descoperi cat mai multe culturi si locuri noi. Dar cred ca mai intai trebuie sa ne cunoastem radacinile. Si unde gasesti mai multa cultura, decat la IASI, orasul care este in sine o imensa poarta a istoriei Romaniei.
“Sunt romani care n-au fost niciodata la Iasi, desi n-ar trebui sa fie niciunul. “– spunea Nicolae Iorga
Mi-a placut foarte mult la IASI. Desi, drumul cam obositor cu masina. Dar poti incerca si cu avionul. Ajungi intr-o ora, iar biletul la avion este aproape cat biletul de tren, deci se merita. Am fost intr-un weekend prelungit, deci am avut timp sa ma plimb pe stradutele ce amintesc de marile iubiri si prin Parcul Copou pe ecouri de versuri eminesciene.
Apropos, stiai ca Iasul are mai multe denumiri populare? Orasul culturii, orasul marilor iubiri, orasul primei mari uniri, al primului spectacol de teatru in limba romana… file intregi de poveste, vorba poetului.
Am ajuns seara tarziu, evident si mai cautam ceva deschis de mancare. In piateta de la Palas Mall, era vineri seara si pe la 11 deja se inchideau restaurantele. E, dar sper ca nu-ti inchipui ca n-au viata de noapte moldovencele :)) Au! Au! Cluburile de fite erau deschise, bauturi se mai serveau la terase, de mancat era problema.
PALATUL CULTURII
O cladire emblematica a orasului, m-a fascinat atat ziua cat si noaptea. N-are cum sa nu-ti placa. Cladirea impunatoare este o fericita imbinare de mai multe stiluri arhitecturale: neogotic, romantic si neobaroc. Zici ca e un castel din filme, iar gradinile…nu mai zic. Ce vegetatie ! Ce amenajare! Cata frumusete!
Program de vizitare:
Luni: INCHIS
Marti-Duminica: 10:00-17:00
Pentru tururi, rezervarile se fac la biroul de informatii in ziua in curs. Maxim 7 persoane. Pretul biletului este de 40 de lei.
TIPS FOTO: poza de cover a acestui articol e facuta de pe terasa de la Palas Mall, in zona de food.
IASI – FILE DE ISTORIE
• Orasul a fost capitala Moldovei intre anii 1564-1862 si capitala Romaniei intre 1916-1918.
• Asezat in partea de est a Moldovei, in Campia Moldovei, pe vremuri lega drumurile comerciale din nordul si vestul Europei cu sud-estul continental si Orientul Apropiat.
• Situat pe raul Bahlui, orasul Iasi ofera o imagine turistica unica, fiind asezat pe sapte coline, de unde si denumirea “urbe a celor 7 coline”. Legendarul oras fiind comparat cu Roma chiar de catre italianul Marco Bandini (1691).
! Stiai ca sunt 10 astfel de orase in lume? 10 orase construite pe 7 coline.
IASI – ORASUL MARILOR IUBIRI
Daca ajungi in IASI este musai sa te plimbi prin Parcul Copou, deja celebru pentru aleile cu tei si pentru iubirile furtunoase sau discrete consumate acolo de-a lungul istoriei. Kogalniceanu, Cuza, Caragiale si Eminescu, toti au trait fiorii iubirii plimbandu-se agale prin parc.
Cel mai vechi parc din Iasi, Parcul Copou, dateaza din prima jumatate a secolului al XIX-lea si este dominat de arbori de tei, simbol recurent in poezia eminesciana. Cu o vegetatie predominant arboricola, parcul include si cateva busturi ale unor remarcante personalitati istorice, dar si un muzeu inchinat poetului Mihai Eminescu. Este inca o destinatie populara atat pentru localnici cat si pentru turistii curiosi. Adesea parcul gazduieste si mici targuri, expozitii sau festivaluri de poezie.
CE MAI POTI VIZITA IN IASI:
- Casa Dosoftei
- Bojdeuca lui Ion Creanga
- Biblioteca Gheorghe Asachi
- Muzeul Unirii
Daca ti-a placut ce am scris te astept si pe : Facebook si pe Instagram.